Genial men yderst sparsom (3 tønder…) Chardonnay fra winemaker Josh Bergström. Silice Vineyard ligger på en bjergskråning i Chehalem Mountains AVA og er især karakteriseret ved jordens høje indhold af kvartssand. Og heri ligger en væsentlig del af hemmeligheden bag vinens imponerende mineralitet.
Som med Bergströms andre vinmarker hedder det dyrkning efter biodynamiske principper plus høst ved håndkraft. Det samme gælder den efterfølgende minutiøse sortering. Bergström modner også her vinen på en blanding af nye og brugte franske egefade.
Farven er helt lys næsten på vej over i hvidguld. Stik snuden i glasset og nyd duften af citrus, hasselnødder, marcipan, krydderkage, blomster og flint. Smagen kredser om saftige citrusfrugter – især citron og mandarin – plus gule og grønne æbler. I den imponerende lange finish folder den flintede mineralitet sig helt ud og får én til lige at glo beundrende på glasset igen. Topklasse allerede nu og de næste 10 år frem.
Robert Parker
The 2019 Chardonnay Silice is scented of lemon meringue and salted almonds with notes of beeswax and fine spicy accents. Racy and linear in the mouth, the Silice offers ultra juicy citrus character; energetic, tangy acidity; and a long finish streaked with savory fruit and saline tones.
Vinens verden rummer masser af eventyr … og et af de bedste af slagsen hedder John Bergström. Han voksede op på en lille gård uden el og telefon ude på Gösta Tyndskids marker 500 km nordvest for Stockholm. Her boede han med sine forældre, bedsteforældre, to onkler og en tante … så pladsen var lidt trang. Pengene var yderst små i familien og der var ikke råd til at sende John til byen for at studere. Til Johns store held havde han en onkel og tante, der boede i Oregon og ikke havde nogle børn. De gav John mulighed for at komme til USA og gå på college … fulgt op af en lægeuddannelse og succesrig karriere som kirurg.
Efter en lang årrække i lægeverdenen følte John en stor trang til atter at dyrke jorden, som da han var barn. Han havde i midten af 1990’erne købt et stykke land i Dundee Hills i Willamette Valley. Efter noget tid besluttede han sig for at kaste sig ud i at dyrke og producere vin, selvom han havde nul erfaring inden for det game. Men sammen med sin kone Karen tog han chancen og startede Bergström Wines i 1999 … samme år som sønnen Josh kom hjem fra en en 2-årig winemaker-uddannelse i Bourgogne. Josh tog den så kun på et år og nåede derudover at skaffe sig en forlovet – Caroline - der havde en uddannelse i salg og markedsføring af vin. Han hev hende med tilbage til Oregon og så gik familien ellers all in på at få Bergström Wines til at lykkes. Det må man sige, at det gjorde.
I dag består Bergström Wines af fem vinmarker, der alle regnes blandt de absolut bedste i Willamette Valley: The Bergström Vineyard, Silice Vineyard, Winery Block, Gregory Ranch og Le Pré du Col. Bergström fokuserer primært på Pinot Noir, men producerer også to Chardonnay-vine af højeste klasse.
Josh er den daglige boss og winemaker. Han foreskriver biodynamiske metoder, med naturlig gødning baseret på druekvaset og afskårne grene fra vinstokkene, som komposteres sammen med lokalt hø og ”affald” fra et mejeri. Udbyttet er ekstrem lavt og der høstes meget sent for at få højest mulig koncentration.
Anmeldere verden over har ikke været nærige med at uddele roser til Bergström Wines. Og når man så lige et kort sekund tænker på hvor lidt erfaring familien Bergström havde, da de startede og hvor relativt kort tid siden det er … ja, så er deres vine bare endnu mere imponerende.