Enkeltmarks-Pinot af højeste klasse på druer fra Gap’s Crown Vineyard, der ligger i den sydlige del af Sonoma Coast. Kosta Browne har arbejdet med marken siden 2006 og har årgang efter årgang modtaget en lind strøm af høje ratings fra verdens førende vinameldere.
Winemaker Julien Howsepian bevarer 10% af klaserne hele og efter presning fermenteres juicen fortrinsvis i åbne ståltanke. Selve modningen tager 15 måneder og foregår på franske egefade, hvoraf 43% er nye.
Farven er ovre i det rubinrøde og lukker op for duften af blåbær, hindbærmarmelade, blodappelsin, sorte teblade, lakrids, violer og let vanilje fra fadene. Smagen er fyldig på den elegante facon, hvor den lader frugten komme til orde, men holdt perfekt sammen af friske tanniner. En smuk, smuk vin!
Jeb Dunnuck
Brought up mostly in French oak, with a small amount in concrete, the 2018 Pinot Noir Sonoma Coast has that classic Sonoma Coast pretty red fruit-driven style as well as subtle white flower, spice, and even a kiss of minerality. It's beautifully balanced and medium-bodied, with an elegant, ethereal style that still has solid structure. It will drink well for a decade.
Nogle af klodens bedste vine på henholdsvis Pinot Noir og Chardonnay kommer fra Kosta Browne … i hvert fald hvis man spørger en række af verdens førende vinanmeldere. Druerne kommer primært fra førsteklasses cool-climate vinmarker i Russian River Valley, Sonoma Coast og Santa Rita Hills, der byder på de helt ideelle dyrkningsforhold i forhold til netop de to druer.
Stedets Sonoma Coast Pinot Noir 2009 blev i 2011 kåret til Wine Spectators’ Wine of the Year og syv gange siden 2005 har man haft en vin med i Top 100. Yderst velfortjent og endnu mere imponerende, når man hører historien bag Kosta Browne. For i modsætning til de fleste af deres konkurrenter startede de to venner helt fra scratch. De havde kun deres vilde passion for vin og deres nære venskab.
Vi er tilbage i 1997, hvor Dan Kosta og Michael Browne arbejdede sammen som henholdsvis General Manager og Sommelier på restauranten John Ash & Co i Santa Rosa, Californien. Begge havde en drøm om at producere Pinot Noir, men havde nul erfaring i vinproduktion og i øvrigt ingen penge at starte op for. Så hver aften sparede de 10 dollars op fra de drikkepenge, de fik i restauranten. Da de havde skrabet 1.000 dollars sammen skød en kok fra restauranten yderlige 400 dollars i puljen og de havde nok til at købe et halvt ton Pinot Noir fra Everett Ridge i Russian River. De lånte sig til udstyr og fik 24 kasser ud af første årgang, som de primært serverede for VIP-gæster i restauranten.
I tiden efter blev det lidt mere seriøst for hver årgang og det lykkedes at samle en række småinvestorer, så man kunne tage det næste skridt. Men det var hele tiden med bagen i vandskorpen og hver en penny blev vendt og drejet. Bilen som de transporterede vin ud til kunder i, var en helt igennem udtrådt VW Jetta, som til sidst gav op. Til trods for de yderst trange kår blev vinen bedre og bedre … og det helt store gennembrud kom, da Wine Spectator tildelte to af vinene fra deres 2003-årgang hele 95 points.
Derfra gik det helt amok. Efterspørgslen fløj i vejret. Årgange blev omgående udsolgt. Nye investorer kom til. Produktionen blev udvidet. Nye marker og leasing-aftaler på marker kom til. Og kvaliteten fortsatte på et imponerende højt niveau. Uden at starte strygere i baggrunden så er Kosta Browne fortællingen om, at man kan, hvad man vil, hvis man virkelig vil det og er parat til at slås dag og nat for det.