Tres Palmas Fino-Amontillado 50CL

299,00 Inkl. moms:

Lagerstatus: På lager

ELLER
Land Vintype Region Distrikt Volume
Spanien Sherry Andalusien Montilla-Moriles 75CL

Tres Palmas er stilmæssigt mere i retning af fino-amontillado end fino, men starter sit liv som en Tio Pepe fino; kendt og elsket af mange. Den efterfølgende lagring gør hele forskellen, da slutresultatet er milevidt fra Tio Pepe fino. Ca. 10 års lagring tilføjer en uforlignelig aromadybde og en snert af veldoseret oxidation. Den esktremt lange gærkontakt giver cremede autolyse-noter, der opvejer vinens tørre stil.

Samspillet mellem alkohol, temperatur og luftfugtighed i kælderen gør det muligt for gærlaget (bedre kendt som flor) at dannes oven på vinen, så den beskyttes mod ilten i luften. For at florlaget kan trives, fyldes fadene ikke helt op, og gærlaget er en af de væsentligste årsager til denne sherrys fantastiske karakter.

Chefvinmager, Antonio Flores, har smagt på 150 fade med 10 års lagring for at udvælge vinen til denne cuvée. Han efterfølgende alene udvalgt ét eneste fad, der er tappet uden filtrering. Da der kun tappes én gang årligt, er der således kun få hundrede flasker til verdensmarkedet.

I glasset har vinen en fantastisk gylden farve, med et smukt grønligt skær.

Duften er intens, kraftfuld og med klare noter af egetræ, lak, gylden frugt, nødder, apotekerdisk, gær samt lidt lak. Smagen er tør og meget intens med en uendelig, cremet eftersmag.

Dette er ikke begynder-sherry men eliksir for viderekommende entusiaster, der til gengæld kan klaske sig selv på lårene af grin over, hvor billig reference-sherry kan være. Hvor andre områders topvine kan koste et lån i huset, så er denne luksus også tilgængelig for almuen.

Vinen bør nydes i et godt hvidvinsglas, ikke serveret iskold, som man gør med almindelig fino, men snarere omkring 10-14°

Som med mange andre store vine, gør Tres Palmas det bedst solo, men helt uforståeligt er dette et fremragende match med en intens jomfruhummer-bisque (gerne med et skvæt af sherryen i suppen), men også en lagret, alpin komælksost eller smørstegte kantareller på toast eller med pasta er muligheder.